Belépés
facebook_page_plugin

Erasmus+ KA1 mobilitás 2015, Németország

A 2015-1-HU01-KA102-013274 számú "Kis- és középvállalatok működtetésének európai rendszere" megnevezésű projekt első csoportjának kiutazására 2015. augusztus 23. és 2015. szeptember 19. között került sorra. Iskolánk már két ízben is sikeresen vett részt a projekten Angliában, az idei évben pedig úgy döntöttünk, hogy a mobilitást kibővítjük Németországra is. A fogadó intézmény, a WBS Training AG Drezda városába szervezte meg a szakmai gyakorlatot. Az időpont meghatározásánál fontos volt, hogy figyelembe vegyük a diákok iskolai hiányzását, valamint a fogadó intézmény igényeit.

A kiutazás előkészítése a terveknek megfelelően zajlott. Mindenben egyeztettünk a fogadó intézménnyel, amely megszervezte a szállást, ellátást és a szakmai gyakorlati helyeket, valamint az egyhetes intenzív nyelvi kurzust.

Az utazás közvetlen vonattal Budapestről Drezdába oldottuk meg, mivel egyrészt a leggyorsabbnak, másrészt a legköltséghatékonyabbnak is ez a mód bizonyult. A helyi közlekedést a küldő és a fogadó intézmény közösen szervezte, minden résztvevő egy havi kombinált bérletet kapott, mellyel Drezdán belül korlátlanul lehetett igénybe venni a villamos- és autóbusz közlekedést.

A tanulók és a kísérők elhelyezése egy helyen, a KFZ-Gewerbe lakóintézményében történt, a diákok kétágyas, fürdővel ellátott szobákat kaptak. A jövőben mindenképpen szeretnénk elérni, hogy a tanulók családokhoz kerüljenek, így is segítve nyelvi fejlődésüket, bár a közös lakóhelynek is megvoltak a maga előnyei, mivel így jobban nyomon követhető volt a diákok fejlődése, ill. a közösségi szellemet is erősítette.

A gyakorlat két részből állt. Az első héten a tanulók egy intenzív szakmai nyelvtanfolyamon vettek részt, melyen a német nyelvet egy anyanyelvi némettanár segítségével gyakorolhatták, ill. mélyíthették el ismereteiket. A felkészítésről és az elért eredményről a fogadó intézmény tanúsítványt és írásos értékelést állított ki.

A második rész a három hetes szakmai gyakorlat volt. A gyakorlati helyek beosztása már a projekt előkészítő fázisában elkezdődött, mivel minden tanulónak egy önéletrajzot kellett küldenie a fogadó intézménynek, valamint még júniusban részt vettek egy rövid interjún is az internet segítségével, Skype-on keresztül, ahol a fogadó intézmény munkatársainak kérdéseire kellett válaszolniuk. Így a diákok a nyelvi tudásuk, érdeklődésük és tapasztalataik alapján kerültek szakmai gyakorlati helyükre. Ezek helyi kis- és középvállalkozások voltak, amelyek jellegükben rendkívül széles képet mutattak. A szakmai gyakorlat jól sikerült, a tanulók jól helytálltak, megszerették munkahelyeiket, rengeteg tapasztalattal gyarapodtak. A gyakorlati helyek is értékelték a diákokat, ahol ugyancsak leszűrhető, hogy a partnercégek is elégedettek voltak a tanulók munkájával, hozzáállásával.

Törekedtünk a nyelvtanfolyam és a szakmai gyakorlat mellett sok szabadidős program szervezésére is, ezekhez Drezda városa ideális helyszínnek bizonyult. A szász tartományi főváros rendkívül gazdag mind kulturális, mind szabadidős programokban. Meglátogattuk a drezdai Zwingert, a Hadtörténeti Múzeumot, egy Volkswagen gyárat, voltunk bowlingozni, moziban, stb. Két külső programunk is volt, egyszer a mesés szépségű Szász-Svájcban kirándultunk, valamint megtekintettük Berlint, a fővárost is. A diákok amellett, hogy nagyszerűen feltalálták magukat egy külföldi nagyvárosban, nyelvi ismereteik

is bővültek, köszönhető a német nyelvű idegenvezetéseknek, a közvetlen, befogadó környezetnek és a tanulók nyitottságának, kommunikatívságának.

A projekt népszerűsítése és ismertté tétele érdekében a mobilitás időtartama alatt a diákok magyar, ill. német nyelven blogot vezettek, ahol beszámoltak élményeikről, szakmai gyakorlati helyükről, a kinti tartózkodás alatti benyomásaikról. A gyakorlat alatt munkanaplót vezettek, feltérképezték a vállalatok működését, beszélgetéseket folytattak az üzletvezetőkkel, munkatársakkal, testközelből ismerhették meg a drezdai vállalkozások működését.

Az utazás során rendkívüli esemény nem történt, két diáknak volt kisebb orvosi gondja (egy gyomorrontás és egy kisebb megfázás), de a helyi egészségügyi ellátás segítségével hamar rendbe jöttek. Ez külön költséget sem jelentett, hála az előre kiváltott európai egészségbiztosítási kártyának.

A kiutazásról elmondható, hogy összességében kitűnően sikerült, a diákok rengeteg élménnyel és tapasztalattal gazdagabban tértek haza. A fogadó intézménnyel is nagyon jó viszonyt sikerült kialakítani, ami a jövőbeni együttműködést is elősegítheti. A tanulókat is dicséret illeti, mivel lelkiismeretesen, fegyelmezetten és udvariasan teljesítették kötelességeiket. A későbbi projektek kapcsán a fejleszteni való terület a már említett családoknál elhelyezés, ehhez a fogadó intézmény már jelezte segítőkészségét.

Budapest, 2015. szeptember 29.

Bíró Gergely

Kéri Anita

Elérhetőség

Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum

Károlyi Mihály

Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma

1139 Budapest, Váci út 89.

Telefon: (+36 1) 320-8427/110
Fax: (+36 1) 320-8427/119 
E-mail: E-Mail Image
Honlap: http://www.karolyi-kozgazd.hu
OM azonosí­tó: 203061

Ugrás az oldal tetejére