Belépés
facebook_page_plugin

A 2018-1-HU01-KA116-047259 számú "Elméletből a gyakorlatba - kis- és középvállalkozások működtetésének európai rendszere" megnevezésű projekt első csoportjának kiutazására 2018. augusztus 18. és 2018. szeptember 14. között került sor. Iskolánk már több ízben is sikeresen vett részt a projekten Angliában, és most már elmondható, hogy a németországi kiutazás is szokásossá vált. A fogadó intézmény, a WBS Training AG Drezda városába szervezte meg a szakmai gyakorlatot. Az időpont meghatározásánál fontos volt, hogy figyelembe vegyük a diákok iskolai hiányzását, valamint a fogadó intézmény igényeit. A kiutazás előkészítése a terveknek megfelelően zajlott. Mindenben egyeztettünk a fogadó intézménnyel, amely megszervezte a szállást, ellátást és a szakmai gyakorlati helyeket. Változás volt az idei évben, hogy a csoportunk létszámát csökkent az előző kiutazásokhoz képest (20 fő helyett 12 fő), melynek oka a német nyelv népszerűségének csökkenése, amiből a német nyelvet tanuló diákok számának csökkenése következik. Ugyanakkor először vett részt egy diákunk Erasmus+pro szakmai mobilitáson, melynek időtartama négy hónap volt (2018. augusztus 1-től 2019. november 30-ig), aki így a 13. diákunk volt az idei pályázati évben.

Az utazás közvetlen vonattal Budapestről Drezdába oldottuk meg, mivel egyrészt a leggyorsabbnak, másrészt a legköltséghatékonyabbnak is ez a mód bizonyult. A helyi közlekedést a küldő és a fogadó intézmény közösen szervezte, minden résztvevő egy havi kombinált bérletet kapott, mellyel Drezdán belül korlátlanul lehetett igénybe venni a villamos- és autóbusz közlekedést.

A tanulók és a kísérők elhelyezése egy helyen, a Hotel Mezzaluna lakóintézményében történt, ahol a diákok néhány fős apartmanokban laktak, melyek fürdőszobával és konyhával is fel voltak szerelve. A jövőben mindenképpen szeretnénk elérni, hogy a tanulók családokhoz kerüljenek, így is segítve nyelvi fejlődésüket, bár a közös lakóhelynek is megvoltak a maga előnyei, mivel így jobban nyomon követhető volt a diákok fejlődése, ill. a közösségi szellemet is erősítette, valamint több önállóságot is tanulhattak.

A gyakorlat két részből állt. Az első héten a tanulók a szervező intézménynél, a WBS Training AG-nál végeztek szakmai gyakorlatot, mely felkészítette a diákokat az elkövetkező három hét szakmai gyakorlati helyeire.

A második rész a három hetes szakmai gyakorlat volt. A gyakorlati helyek beosztása már a projekt előkészítő fázisában elkezdődött, mivel minden tanulónak egy önéletrajzot kellett küldenie a fogadó intézmény számára, valamint egy rövid interjún is részt vettel az interneten keresztül, melyet a partnerintézmény bonyolított le. Így a diákok a nyelvi tudásuk, érdeklődésük és tapasztalataik alapján kerültek szakmai gyakorlati helyükre. Ezek helyi kis- és középvállalkozások voltak, amelyek jellegükben rendkívül széles képet mutattak. A szakmai gyakorlat jól sikerült, a tanulók jól helytálltak, megszerették munkahelyeiket, rengeteg tapasztalattal gyarapodtak. A gyakorlati helyek is értékelték a diákokat, ahol ugyancsak leszűrhető, hogy a partnercégek is elégedettek voltak a tanulók munkájával, hozzáállásával.

Törekedtünk a szakmai gyakorlat mellett sok szabadidős program szervezésére is, ezekhez Drezda városa ismét ideális helyszínnek bizonyult. A szász tartományi főváros rendkívül gazdag mind kulturális, mind szabadidős programokban. Meglátogattuk a drezdai Zwingert, a Hadtörténeti Múzeumot, a Közlekedési Múzeumot, a Német Higiénia Múzeumot, egy Volkswagen gyárat, voltunk bowlingozni, moziban, stb. Több külső programunk is volt, egyszer a mesés szépségű Szász-Svájcban kirándultunk, megtekintettük Berlint, a fővárost is, azon belül a Reichstag épületében tettünk látogatást, valamint elutaztunk a porcelángyáráról híres Meissenbe. A diákok amellett, hogy nagyszerűen feltalálták magukat egy külföldi nagyvárosban, nyelvi ismereteik is bővültek, köszönhető a német nyelvű idegenvezetéseknek, a közvetlen, befogadó környezetnek és a tanulók nyitottságának, kommunikatívságának.

A projekt népszerűsítése és ismertté tétele érdekében a mobilitás időtartama alatt a diákok magyar, ill. német nyelven blogot vezettek, ahol beszámoltak élményeikről, szakmai gyakorlati helyükről, a kinti tartózkodás alatti benyomásaikról. A gyakorlat alatt munkanaplót vezettek, feltérképezték a vállalatok működését, beszélgetéseket folytattak az üzletvezetőkkel, munkatársakkal, testközelből ismerhették meg a drezdai vállalkozások működését.

A kiutazásról elmondható, hogy összességében kitűnően sikerült, a diákok rengeteg élménnyel és tapasztalattal gazdagabban tértek haza. A fogadó intézménnyel még szorosabbra fűztük az együttműködést, a diákokat is közösen kerestük fel szakmai gyakorlati helyükön. Ezt nagyon jó viszony lehetővé teszi, hogy a jövőbeni együttműködést zökkenőmentesen történjen. A tanulókat is dicséret illeti, mivel lelkiismeretesen, fegyelmezetten és udvariasan teljesítették kötelességeiket.

Budapest, 2018.

Bíró Gergely
Kéri Anita

Elérhetőség

Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum

Károlyi Mihály

Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma

1139 Budapest, Váci út 89.

Telefon: (+36 1) 320-8427/110
Fax: (+36 1) 320-8427/119 
E-mail: E-Mail Image
Honlap: http://www.karolyi-kozgazd.hu
OM azonosí­tó: 203061

Ugrás az oldal tetejére