A Komárom–Budapest projekt



A Komárom––Budapest projekt

(HAT-17-02-2017-00133)

image1


A HATÁRTALANUL! program keretében egy 20 fős komáromi (pontosabban komárnói), illetve egy 20 fős budapesti diák csoport látogatta meg egymást az idei tanévben. Az első etap a komáromiak Pestre látogatása volt, 2017 decemberének elején. Iskolánkban a szokásos helyen, a színházteremben zajlott a szakmai projekt, melyet délutánonként iskolán kívüli programok követtek. Ezek keretében látogattunk el a csepeli Trap Factory nevű szabadulószobába, mely a vidékről érkezőnek mindig nagy élmény, hiszen Budapesten kívül még csak néhány helyen található ilyen szórakozási forma. Ezen felül voltunk velük az Arany-év keretében – hiszen ez még 2017-ben történt – az Országos Széchényi Könyvtár Arany János-kiállításán, ahol csoportbontásban tekinthették meg a nagy költőnk életét és munkásságát bemutató expozíciót. Eközben a térképtár, kézirattár is nyitva állt a csapat másik fele számára. Az Országház megtekintése sem volt kisebb élmény, itt is részletes vezetést kaptunk, hazafelé pedig a Hősök terét csodáltuk meg. Mivel itt létük során került megrendezésre az évi Vörösmarty téri adventi vásár, oda is kilátogattunk; illetve a budai várban egy városismereti kvízt csinálhattak végig vendégeink egy másik délután során.

A megkezdett „A Duna, mint TEN-folyosó gazdaságélénkítő szerepe két város példáján” c. projektet pár hónap elteltével, 2018. március 19-én folytathatták diákjaink Komáromban, ugyanis ekkor mi látogattunk el, vagyis vendég-házigazda szerepcsere történt. A szállásunk a komárnói Bandérium hotelben kiváló volt, a szálloda igazgatója figyelemmel kísérte igényeinket ottlétünk során, pazar menüben és kiváló ellátásban részesítettek bennünket. Az iskolában aztán a projekt folytatása közben megtekinthettük a tanműhelyeket, ugyanis itt kozmetikus, fodrász, illetve cukrász szakmát is oktatnak a diákságnak.

Rögtön, érkezésünk után, az első napon Selmecbányára buszoztunk. Itt a bánya múzeummá alakított szakaszát látogattuk végig, majd rövid városnézésben volt részünk. Másnap, a délelőtti projektet követően Ógyallára kísértek bennünket. Itt a Konkoly-Thege Miklós nevét viselő planetáriumot látogattuk meg, ahol a tudós életét bemutató kisfilm után csodás látványban volt részünk. Az égbolt csillagképeit szemléltető vizuális játék után egy animációs rövidfilmet tekintettünk meg a Föld sarkainak jégtakarójáról.

Másnap, szerdán a délelőtti projektmunkát követően magát a várost, Komárnót néztük meg. A Szent András templom és néhány fontosabb helyi iskola megtekintése után a Klapka tér érintésével a neves komáromi erőd felé vettük az irányt. Nem kevés szó esett – projektünkhöz kapcsolódóan – a majd 2 km hosszú, több mint 1 km széles erődben a monumentális épületegyüttes nyújtotta, kiaknázatlan turisztikai lehetőségekről. Utunkat aznap az Európa udvarban zártuk. Külön érdekesség, hogy iskolánk európai uniós nagykövetei is velünk voltak.

Csütörtökön Pozsonyba mentünk. Külön csemege volt, hogy az új kormány beiktatása napján érkeztünk az aznap különösen védett köztársasági elnöki palotához. A várból aztán az óvárosba vezetett az utunk, ahol ismét részletes idegenvezetésben volt részünk, majd az itteni kikötőt is megtekinthettük.

Pénteken már csak a kész projektek prezentálására került sor, melyre a városi televízió is megérkezett, így nekik is nyilatkozhattunk az ismét sikerrel záruló HATÁRTALANUL! programunkról.



Kapcsolódó képek