Budapest-Sepsiszentgyörgy 2016 április



image1

Budapest-Sepsiszentgyörgy
2016 április


image5A Határtalanul! program keretében idén áprilisban iskolánk diákjai Sepsiszentgyörgyre látogattak a Berde Áron Közgazdasági Szakközépiskolába, majd pár héttel később az erdélyi iskola tanulói vendégeskedtek nálunk egy hétig. A két találkozás során a tanulók kölcsönösen megismerkedtek a határon túl és innen élők mindennapjaival, kultúrájával és iskolájával, de természetesen a két hét a közös munkáról is szólt. Az utazás szakmai témája a vállalkozások Erdélyben és Magyarországon volt. A vendéglátók változatos szakmai programok keretében ismertették meg tanítványiakat az erdélyi/romániai vállalkozásalapítás jogi és gazdasági hátterével. Ellátogattunk a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Ipari Kamarába; hallgattak előadást a határokon átnyúló Junior Business Club alapító-elnökétől; tájékoztató előadáson vettek részt a Romániai Könyvszakértők és Mérlegképes Könyvelők Testületénél; céglátogatást tettek a Diószegi Pékségnél és a Csuri Kézműves Manufaktúránál. Az erdélyi diákokkal közösen tanulóink projektmunkát készítettek, összehasonlítva a hazai és a romániai/erdélyi vállalkozások alapításának, működésének körülményeit.

image6A szakmai programok mellett persze szórakozásra is maradt idő! Székelyföldi utunk alkalmával először magával Sepsiszentgyörggyel ismerkedtünk meg. A városka után a környék látnivalóit is megtekintettük: voltunk Brassóban, beszagoltunk (persze csak óvatosan) a Torjai büdösbarlangba, jártunk Csíksomlyón, meglátogattuk Törcsváron Drakula gróf kastélyát, Székelyudvarhelyen a céhes ipar titkaival ismerkedtünk. Vendéglátóink elvittek 9D-s moziba, és még sok izgalmas órát töltöttünk együtt vidáman.

image7Az erdélyi csoport látogatásakor különböző vállalkozásokkal ismerkedtek meg (játszótér építő; egy az újpalotai önkormányzat által támogatott nonprofit kft; stb) A budapesti út alkalmával természetesen nem maradhatott ki a városnézés, nappal és esti sem. Az erdélyi diákok kérésére elvittük őket a Parlamentbe és a Terror Házába, ahonnan mind a diákok, mind a tanárok megrendülten jöttek ki. Ezután jól esett a sárkányhajózás a Dunán! ’Kiszabadultunk’ Csepelről – a szabaduló szobából. Iskolánk két diákja segédkezett a Néprajzi Múzeum két kiállításának berendezésében, ezeket is megtekintették a vendégek. Sissi nyomdokain is sétálgattunk Gödöllőn.


A hosszú hazafelé úton diákjaink lelkesen sorolták emlékeiket, amiket a közösen töltött idő alatt szereztek. Reméljük, hasonlóan tettek a sepsiszentgyörgyiek is. A jó hangulat és a kialakult barátságok bizonyítékául szolgál a Facebook-on megugrott ismerősök száma.

Ha kíváncsi vagy, hogyan érezték magukat a részvevő károlyis és sepsiszentgyörgyi diákok a program során, nézd meg az alábbi videót:

 

A HATÁRTALANUL! program folytatódik a következő tanévben is! Figyeld a kiírásokat és az utazási lehetőségeket jövőre is!

 

 



Kapcsolódó képek