Szakmai gyakorlat



Tudnivalók az összefüggő (nyári) szakmai gyakorlatról

Az ügyvitel ágazatos tanulóknak a 10. és 11. évfolyamot követően összefüggő szakmai gyakorlaton (úgynevezett nyári gyakorlaton) kell részt vennie. A gyakorlat teljesítése alól felmentés nem adható, a gyakorlaton való részvétel kötelező. A következő évfolyam megkezdésének feltétele az összefüggő szakmai gyakorlat teljesítése és az azt igazoló dokumentumok határidőre történő benyújtása.

A gyakorlat oktatási anyagát és az elvégzendő feladatokat az egyes szakmákra érvényes kerettantervi előírások tartalmazzák. A gyakorlat kerettanterv szerinti tananyagáról az iskola tájékoztatja a gyakorlati képző helyet.

A gyakorlat teljesítésének ideje: 2021. június 16. és 2021. augusztus 31. közötti időszak.

A gyakorlat időtartama:

  • 10. évfolyamon 140 óra (4 munkahét)
  • 11. évfolyamon 140 óra (4 munkahét)


Lehetőség szerint 2021. június 21 – július 16. közötti időszakban valósuljon meg a nyári szakmai gyakorlat. Ettől eltérni csak indokolt esetben lehet.

Az év végén javítóvizsgára bukott tanulóknak is részt kell venniük a gyakorlaton, mert az utólagosan nem pótolható.

A gyakorlat teljesíthető:

  • a szülő által keresett, kamarai engedéllyel rendelkező munkahelyen;
  • az iskola segítségével biztosított munkahelyen.
     

Az összefüggő (nyári) szakmai gyakorlat megvalósítására vállalati munkakörülmények között együttműködési megállapodás alapján van lehetőség.

Tehát a kiválasztott munkahely és az iskola között a gyakorlat idejére szóló együttműködési megállapodást kell kötni legkésőbb folyó év május 31-ig.
 

A szerződés megkötése előtt, a tanuló befogadói nyilatkozatot visz a gazdálkodó szervezethez, aki abban nyilatkozik a szerződéskötési szándékáról.

A Befogadói nyilatkozatot kitöltve, aláírva a szakmai igazgatóhelyettesnek kell átadni.

A választott gyakorlati hely akkor megfelelő:

  • ha az illetékes gazdasági kamara által nyilvántartásba vett (regisztrált képzőhely), vagy a gyakorlat megkezdéséig regisztráltatott,
  • ha eleget tud tenni az együttműködési megállapodásban vállalt kötelezettségeinek (oktató, foglalkoztatás, Foglalkozási napló vezetése, ösztöndíj, stb.)

Az együttműködési megállapodás előkészítését a befogadó nyilatkozat alapján az iskola végzi. A tanuló viszi el aláíratni az együttműködési megállapodást.

A kitöltött, aláírt 4 példányos együttműködési megállapodást az iskolába kell visszahozni és az iskola továbbítja a kamara felé. Az együttműködési megállapodás megkötése és módosítása a területileg illetékes gazdasági kamara ellenjegyzésével válik érvényessé és a megjelölt naptól hatályos.

A cégnek jogszabály szerint az adott évben érvényes minimálbér 15%-ának 1,3 szorosát kell fizetnie a szakmai gyakorlat időtartamára a tanulónak. A pénzbeli juttatás havi mértéke 2021-ben 32.643 Ft/tanuló/hó. A pénzbeli juttatás heti összege a juttatás havi összegének egynegyed része, tehát 8151 Ft/tanuló/hét.
 

A 18 év alatti tanulók napi munkaideje 7 óra, a 18 év fölötti tanulók napi 8 órában is teljesíthetik az összefüggő szakmai gyakorlatot.


A tanuló a gyakorlatról Gyakorlati naplót vezet, amelyben minden munkanapról bejegyzéseket köteles tenni.

A gyakorlat alatt vezetett Foglalkozási naplót és az Igazolás nyomtatványát az iskola küldi meg a gazdálkodó szervezetnek.

A gyakorlat végén, a gyakorlóhely értékeli a tanuló munkáját (Gyakorlati napló utolsó bejegyzéseként), amelyet a tanuló az iskolában – az Igazolással és a Foglalkozási napló fénymásolatával együtt - ad le legkésőbb 2021. augusztus 25. napon 12 óráig az iskola Titkárságán.

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK:

Igazolás:

Összefüggő szakmai gyakorlat igazolás 10.évfolyam

Összefüggő szakmai gyakorlat igazolás 11.évfolyam

Szakmai gyakorlat tartalma:

Összefüggő szakmai gyakorlat tájékoztató 10.évfolyam

Összefüggő szakmai gyakorlat tájékoztató 11.évfolyam



Kapcsolódó képek