Öko beszámoló 2023/2024 2. félév



Öko beszámoló

2023/2024

2.félév

Környezetünk szépítése a fenntartható fejlődés szellemében:

A tavasz beköszöntével megnyitottuk a belső udvart. Összetakarítottuk a tél folyamán összegyűlt zöld hulladékot, rendbe tettük a virágoskertet, az udvari öko termet, újabb virágokat és növényeket ültettünk, melyeket folyamatosan gondoztunk. Örömmel láttuk, hogy a tavalyi mentő munka eredményeként a gesztenyefák újra teljes pompájukban virágoztak, leveleik épek, egészségesek. A fák alatt frissen ültetett fű is kinőtt.

A tanulók a szünetekben továbbra is szívesen mennek ki az udvarra beszélgeti, tízóraizni, ebédelni.

A szelektív hulladékgyűjtést folytattuk.

Végy egy könyvet, tégy egy könyvet! polcot gondoztuk.

Kommunikáció, Öko információk megosztása; Kapcsolattartás öko szervezetekkel

Egy újabb tanulói kezdeményezés eredményeként megnyertük az E.ON projektjét, mely révén három fordulós, egész tanéven át ívelő országos öko versenyt hirdettünk középiskolásoknak.  
A verseny honlapja:
https://sites.google.com/view/actlocalgreenstartupchallenge, projektmenedzser Izsó Csenge 12.a osztályos tanuló, aki nagyon sokat tett a projekt sikerességéért.

A harmadik fordulót április 12-13-án tartottuk iskolánkban. Heti szinten több órát töltöttünk a forduló megszervezésével, a befektetett energia megtérült, a rendezvény sikeres volt.
A sikerhez feltétlenül kellett a vezetőség, a teljes tantestület és az iskolánk diákjainak önzetlen segítsége, a Károlyis Ökobaglyok munkáját mindenki támogatta, köszönet érte.

A versenyen neves zöld startup vállalkozások képviselői adtak elő:  Compocity, Park and Roll, Respray, Shrooly, Rakun, Ligeti csomagolásmentes bolt, Cseriti, környezetbarát dentálhigiénikus Mester Emese.

Design Thinking képzést tartott a Meet, a kísérő tanároknak előadást tartott az E.ON és a Cseriti.

A projektet támogatta még a Másfél fok, a Jane Goodall Intézet, az xForest, a WWF Magyarország, a Humusz szövetség.

A döntőben I. helyen a Biobarik, II. helyen a Ted és a III. helyen a PaBoAt csapat végzett. 
A Park&Roll alapítója, Kárpáti András, aki a zsűri munkájában is részt vett, különdíjat ajánlott fel két csapatnak: a Hihetetlen 3-as és a Ted csapatnak. Közönségdíjat nyert a határon túli komáromi Goodall fanclubja.

Ennek a versenynek a szervezésével iskolánk 70 iskola öko kezdeményezésével és rengeteg öko szervezettel vagy zöld vállalkozással került kapcsolatba, talán ez a tapasztalatcsere a legnagyobb nyeremény. Sok ötletes ÖKO tervet, fenntartható vállalkozást láthattunk, melyet nem csak a zsűri értékelt, hanem a folyamatosan telt házas színházteremben a Károlyis közönség is.

Az eseménynek jó sajtóvisszhangja volt, tudósított róla helyi újság, tévé, közösségi oldalak.

Egészségtudatos és öko programok szervezése:

Március utolsó hetén volt az „Együtt a környezetért” projekthét, a szakmai munkaközösség szervezte a programokat.

Tanulóink meglátogatták a 15.kerületi Szemléletformáló és Újrahasználati Központot, ahol interaktív foglalkozáson is részt vettek, voltak a Farkaserdő Tanösvényen, kidolgoztak egy projektfeladatot, mely kisfilmmel zárult.

Az OTP Fáy Alapítvány által meghirdetett „StoryBank – Pénzügyi verseny az általános és középiskolás osztályok számára” versenyen a 10.b osztály országos 2. helyezést ért el a fenntartható környezetgazdálkodás témakörében készített videójával, felkészítő tanáruk Sitkeiné Tündik Andrea.

A projekthét végén részt vettünk a Sulizsák ruhagyűjtési kezdeményezésében, 648 kg újrahasznosítható ruhát, cipőt, táskát gyűjtöttünk össze.

A testnevelő munkaközösség rendszeresen szervez egészségtudatos programokat, a büfé előtti Egészségfalon tudósítanak az eseményekről. Néhány ilyen program: Európai Diáksport Napjához (ESSD), „Millió lépés az iskoládért”.

A tanév végi kirándulásokon a legtöbb osztály zöld környezetbe ment, közöségépítő programjaik a szabadban zajlottak.

Budapest, 2024. 06. 12.

Gyenge Gyöngyvér

Idegen nyelvi és ÖKO munkaközösség-vezető



Kapcsolódó képek